DBSO Deeltijds onderwijs
Centrum Leren en Werken

Centrum Leren en Werken

Wie leren en werken wil combineren, kiest voor het deeltijds onderwijs in het CLW GO! atheneum Oudenaarde.

In jouw traject op maat volg je 15 uren les per week op school, gecombineerd met een voltijds engagement van minstens 13 uren per week.

Dit traject stippel je samen met de trajectbegeleiders van het centrum uit met als einddoel een diploma, getuigschrift en/of een beroepscertificaat.

Het einddoel van je traject is steeds een duurzame tewerkstelling bij een werkgever die aansluit bij de schoolse praktijkopleiding die je op dat moment volgt. Voor het zover is zijn er verschillende tussenstappen mogelijk en soms ook nodig: Naft (Naadloos Flexibel Traject), aanloopfase vorming en aanloopfase werk, sportopleidingen, VDAB-opleidingen, taalcursussen, vrijwilligerswerk, …

We leveren als Centrum leren en Werken maatwerk voor elke leerling. Elke leerling is voor ons een VIP!

In het Centrum Leren en Werken kan je volgende studiebewijzen behalen:
  • Getuigschrift 2e graad secundair onderwijs
  • Studiegetuigschrift van het 2e leerjaar van de 3e graad secundair onderwijs
  • Diploma secundair onderwijs
  • (deel)certificaat van een beroep
Gezien elke leerling een individueel traject heeft stappen we binnen het CLW af van leerjaren.

We bieden een waaier aan opleidingen in de horeca, zorg, verkoop, distributie, metaal, hout, transport, sport, …

Een aantal van onze opleidingen kunnen afhankelijk van het traject van de leerling ook gecombineerd worden met voetbal- of wielertrainingen.


Overzicht van onze opleidingen


Horeca:

Een passie voor HORECA?
Sluit je dan vlug aan bij ons zaal- of keukenteam en kom iedere dinsdag of donderdag een handje helpen om onze gasten culinair te verwennen...

Certificaten Horeca :

De keukenmedewerker voert volgens instructies van de verantwoordelijke voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) en vaat uit.

Hij verwerkt ingrediënten tot basisbereidingen binnen een keuken door het toepassen van basiskooktechnieken als stoven, koken, bakken en blancheren.

De opleiding keukenmedewerker bestaat uit 2 modules:
  • - Keukentechnieken
  • - Initiatie keuken
De hulpkok voert voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) in functie van warme en koude keukenbereidingen uit. Hij verwerkt ingrediënten door het toepassen van basiskooktechnieken tot warme en koude keukenbereidingen.

Hij ontvangt en controleert de bestellingen.
Hij organiseert, volgt keukenprocessen op en geeft instructies aan keukenmedewerkers.

De opleiding hulpkok bestaat uit 5 modules:
  • - Keukentechnieken
  • - Initiatie keuken
  • - Keukenprocessen
  • - Koude keukenbereidingen
  • - Warme keukenbereidingen
De hulpkelner voert de voorbereidende werkzaamheden (mise-en-place) voor de zaal en de bar uit. Hij helpt bij het onthaal en de bediening van de klanten. Hij ruimt de tafels af na de dienst en verzorgt de mise-en-place voor de volgende dienst.

De kelner organiseert de zaal en geeft instructies aan de hulpkelner. Hij begeleidt klanten, geeft menu– en drankadvies en handelt de betalingen af. Hij beheert tevens de voorraad, plaatst bestellingen en berekent de kostprijs.

De opleiding (hulp)kelner bestaat uit 5 modules:
  • - Bediening
  • - Initiatie bar en bediening
  • - Zaal- en tafelschikking
  • - Klantenservice
  • - Zaalorganisatie
De medewerker snackbar-taverne verzorgt de keukenbereidingen, de bardienst en de bediening van de klanten in een snackbar-taverne. In een sneldienstrestaurant past hij sneldienstrestauratietechnieken toe en bedient de klanten.

De opleiding medewerker snackbar-taverne bestaat uit 2 modules:
  • - Snackbar–taverne
  • - Sneldienst restauratie


Pop-uprestaurant Cuisteau :

Verkoop en distributie :

Heb je het verkopen in je bloed, weet je van aanpakken, kan je samenwerken maar ook zelfstandig werken aan een goed tempo en wil je graag veel sociale contacten tijdens je werkdag in een winkel, grootwarenhuis of kleinhandelszaak? Aarzel dan niet om de opleiding verkoop te volgen.

Of ga je liever aan de slag in een distributiecentrum of magazijn, en wil je leren werken met een heftruck? Dan is de opleiding distributie beslist iets voor jou.

Certificaten Verkoop en distributie :

Als aanvuller sta je in voor het helpen van klanten met vragen of klachten, het aanvullen en onderhouden van rekken en de controle op prijsaanduidingen.
Je controleert en registreert de geleverde artikelen en neemt de voorraad op. Artikelen tellen voor het opmaken van de inventaris behoren ook tot je takenpakket. Je leert ook hoe je artikelen beveiligt en diefstal kan voorkomen.
De opleiding aanvuller bestaat uit 3 modules: aanvulwerk, klantencontact en presentatiewerk.
De kassier staat in voor het bedienen, het opstarten en afsluiten van de kassa, het onderhouden van de kassaomgeving, het verwerken van de artikelen en het informeren over en toepassen van de verschillende betalingsmogelijkheden.
Hij/Zij staat ook in voor het inpakken van producten, het helpen van klanten met vragen en klachten en diefstalpreventie. Hij/Zij werkt steeds op een klantvriendelijke manier.
De opleiding kassier bestaat uit 2 modules: klantencontact en kassawerk.
Als verkoper zorg je voor het onthaal en afscheid nemen van de klant, geef je gerichte informatie en advies aan de klant, maak je de klant attent op promotieacties en handel je bestellingen af, kortom het eigenlijke verkopen van begin tot einde.
Bovendien sta je in voor de controle op prijsaanduidingen, diefstalpreventie, het aantrekkelijk presenteren van het assortiment en het verzorgen van de diensten na verkoop, zoals bestellingen doorgeven aan de klant en klachten en retours afhandelen.
De opleiding verkoper bestaat uit 3 modules: klantencontact, presentatiewerk en verkoop.
Je leert geleverde artikelen controleren en registreren, de voorraad opnemen, beveiligingen aanbrengen en rekken aanvullen.
Daarnaast beheer je de voorraad , controleer je de prijsaanduidingen, verzorg je de presentaties in de winkel en maak je de klant attent op promotieacties.
Je leert bij dit alles klantvriendelijk te communiceren, diefstal te voorkomen, klanten te helpen met info en advies en verkooptransacties af te handelen.
Aan de kassa bedien je de klant op een vlotte manier met de glimlach. Je zorgt dat de kassaomgeving netjes onderhouden is. Klachten van klanten los je op een klantvriendelijke manier op.
De opleiding winkelbediende bestaat uit 5 modules: aanvulwerk, klantencontact, presentatiewerk, kassawerk en Verkoop.
Binnen de opleiding Magazijnmedewerker leer je alles om meteen aan de slag te kunnen in één van de vele bedrijven in de regio!
Je neemt goederen in ontvangst, voert een controle uit en slaat de goederen vervolgens op in een magazijn.
Je maakt bestellingen verzendingsklaar en verzorgt de bijhorende administratie.
Ook het intern transport van goederen met heftruck, transpallet… behoort tot jouw takenpakket!
Dit alles leer je te doen met oog voor veiligheid en efficiëntie. 

De opleiding magazijnmedewerker bestaat uit 3 modules:
  • - Inkomende goederen
  • - Magazijntaken
  • - Uitgaande goederen
De bestuurder heftruck verplaatst en stapelt goederen over korte afstanden zowel binnen als buiten.
Hij laadt en lost externe transportmiddelen.
Hij voorziet de heftruck van diverse voorzetapparatuur.
De lading bevindt zich vóór de voorwielen.

De opleiding bestuurder heftruck bestaat uit 3 modules:
  • - Besturing heftruck
  • - Verplaatsing lading extern transportmiddel
  • - Verplaatsing lading heftruck

Certificaten zorg :

Ben je sociaal, kom je graag in contact met mensen en kan je goed organiseren en plannen dan is de opleiding logistiek medewerker in de zorginstelling misschien wel iets voor jou!

Je leert verzorgend personeel ondersteunen, zoals bijvoorbeeld bij het bedelen van maaltijden en het onderhouden van verschillende ruimtes en materialen, het verschonen en opdekken van bedden. Je leert er ook hoe je het personeel kan begeleiden in de animatie en je leert alle takken van de zorgsector kennen.
De verzorgende zorgt voor mensen die tijdelijk of permanent hulp nodig hebben met betrekking tot alle activiteiten in het dagelijks leven.
Hij/zij vangt hiermee tijdelijke of permanente tekorten in de zelfzorg op.
De verzorgende waarborgt daarbij de maximale zelfredzaamheid van de zorgvrager.

Leerlingen die zich voor deze opleiding inschrijven moeten de competenties van ‘logistiek helper in de zorginstellingen’ of ‘logistiek assistent in de ziekenhuizen’ bezitten.
De verzorgende/zorgkundige staat de verpleegkundige bij op het vlak van zorgverlening.
Hij/zij werkt binnen een gestructureerde equipe en onder het toezicht van de verpleegkundige.
Hij/zij wordt betrokken bij het bijhouden van het verpleegkundig dossier van de zorgvrager.

De verzorgende/zorgkundige mag welbepaalde verpleegkundige handelingen uitvoeren onder toezicht van een verpleegkundige die hem/haar deze taken toevertrouwt.

Leerlingen die zich voor deze opleiding inschrijven moeten de competenties van ‘verzorgende’ bezitten.
In de richting kinderbegeleider/begeleider in de kinderopvang leer je instaan voor de begeleiding van (een groep) kinderen.
Op onze school leggen we de klemtoon op de praktijk en leer je de dagelijkse taken in de omgang met kinderen toepassen op een veilige en hygiënische manier : verzorging van de kinderen, begeleiden van vrij spel, organiseren van verschillende soorten spelactiviteiten, EHBO toepassen, maaltijdzorg en onderhoud van ruimten.
Op je stage/werk ben je actief betrokken bij de dagelijkse werking door overleg met ouders en collega's te plegen en streef je ernaar dat elk kind zich goed voelt en in de ontwikkeling gestimuleerd wordt door rekening te houden met gevoelens, gewoonten, behoeften, omgeving, leeftijd en het ontwikkelingsniveau van de kinderen.
Ben je enthousiast en verantwoordelijk, kan je structuur bieden en het groepsoverzicht behouden? Heb je een hart voor kinderen? Dan is deze richting zeker iets voor jou!

Certificaten Sportopleiding :

Het doel van de opleiding sportbegeleider is om onze jongeren te leren hoe ze recreatieve sportactiviteiten kunnen ondersteunen en mee begeleiden. Het is belangrijk dat je zowel zelfstandig als in team leert werken. Sportmateriaal klaarzetten, controleren, onderhouden en zo nodig kleine herstellingen uitvoeren horen er bij.

Je leert zowel individuele sporters als sportteams vriendelijk ontvangen, het sportgebeuren voorbereiden en de klanten begeleiden. Natuurlijk besteden we ook aandacht aan de technieken en vaardigheden van de sport waarin je begeleidt,
Je leert zelfstandig en in teamverband animatieactiviteiten zorgvuldig plannen en uitvoeren volgens gegeven instructies.
Je leert activiteiten organiseren die zowel sportief, ludiek, artistiek als avontuurlijk zijn.
Ontspanning, cultuur, eenvoudig amusement, binnen of buitenactiviteiten, vertellen, zingen of dansen ... het schrikt je niet af.
Je leert publiek ontvangen, begeleiden en opwarmen.
Beleefdheid, kunnen improviseren bij onvoorziene omstandigheden en bereid zijn, om te gaan met zowel jongeren, volwassenen als ouderen zijn belangrijk.

Certificaten Houtbewerking :

De machinaal houtbewerker bedient één of meerdere houtbewerkingsmachines.
Hij kan de machines instellen, bedienen en reinigen. Hij gebruikt ook handgereedschap.

De opleiding machinaal houtbewerker bestaat uit 2 modules:
  • - Manuele houtbewerking
  • - Machinale houtbewerking
De werkplaatsbuitenschrijnwerker hout vervaardigt bij wijze van niet-limitatieve opsomming ramen, deuren, poorten, rolluiken, luiken, kroonlijsten, veranda’s, terrassen en houten constructies gericht op het afwerken, dichtzetten en verfraaien van de buitenzijde van gebouwen.

De opleiding werkplaatsbuiten-schrijnwerker hout bestaat uit 3 modules:
  • - Manuele houtbewerking
  • - Machinale houtbewerking
  • - Werkplaatsbuitenschrijnwerk
Afhankelijk van de tewerkstelling van de jongere of van de vraag vanuit de arbeidsmarkt kunnen nog andere certificaatsopleidingen binnen de sector hout aangeboden worden.

De jongere moet wel de competenties bezitten van een machinaal houtbewerker.

De daktimmerman maakt, monteert en plaatst dakconstructies in nieuwbouw en bij renovatie van woningen en bedrijfspanden. Het kan daarbij gaan om verschillende dakvormen, hellende daken (zadeldak, zaagdak, wolfdak, mansardedak, tentdak of schilddak), samengestelde daken en dakkapellen.

De opleiding bestaat uit verschillende modules:
  • - Manuele houtbewerking
  • - Dakconstructies
  • - Plaatsing balklagen
  • - Plaatsing repetitieve spanten

Certificaten Metaal :

De hoeknaadlasser last hoeknaadverbindingen in alle lasposities op werkstukken plaat of pijp van aluminium, staal of roestvast staal. Hij gebruikt hiervoor een laspost voor lassen met beklede elektrode, MIG/MAG en TIG. Hij volgt strikt de lasmethodebeschrijving. De opleiding hoeknaadlasser bestaat uit 3 modules:
  • - Beklede elektrode hoeknaadlas
  • - MIG/MAG hoeknaadlas
  • - TIG hoeknaadlas
De lasser beklede elektrode last hoeknaadverbindingen, stompe plaatlasverbindingen en stompe pijpverbidingen in alle lasposities op aluminium, staal of roestvast staal. Hij gebruikt hiervoor een laspost voor lassen met beklede elektrode. Hij volgt strikt de lasmethodebeschrijving.

De opleiding lasser beklede elektrode bestaat uit 3 modules:
  • - Beklede elektrode hoeknaadlas
  • - Beklede elektrode plaatlas
  • - Beklede elektrode pijplas
De lasser MIG/MAG last hoeknaadverbindingen, stompe plaatlasverbindingen en stompe pijpverbindingen in alle lasposities op aluminium, staal of roestvast staal. Hij gebruikt hiervoor een laspost voor MIG/MAG–lassen. Hij volgt strikt de lasmethodebeschrijving.

De opleiding lasser MIG/MAG bestaat uit 3 modules:
  • - MIG/MAG hoeknaadlas
  • - MIG/MAG pijplas
  • - MIG/MAG plaatlas
De lasser TIG last hoeknaadverbindingen, stompe plaatlasverbindingen en stompe pijpverbindingen in alle lasposities op aluminium, staal of roestvast staal. Hij gebruikt hiervoor een laspost voor lassen met beklede elektrode. Hij volgt strikt de lasmethodebeschrijving.

De opleiding lasser TIG bestaat uit 3 modules:
  • - TIG hoeknaadlas
  • - TIG pijplas
  • - TIG plaatlas
Ben je handig en creatief?
Wil je die handigheid en creativiteit uitbreiden in een deelse schoolactiviteit gecombineerd met het proeven van het werken in de realiteit.
Dan kan dit alles aan elkaar “gelast” worden tijdens de verschillende facetten die aan bod komen in deze richting.

De pijplasser last stompe pijpverbindingen in alle lasposities op aluminium, staal of roestvast staal. Hij gebruikt hiervoor een laspost voor lassen met beklede elektrode, MIG/MAG en TIG. Hij volgt strikt de lasmethodebeschrijving.

De opleiding pijplasser bestaat uit 9 modules:
  • - Beklede elektrode hoeknaadlas
  • - Beklede elektrode pijplas
  • - Beklede elektrode plaatlas
  • - MIG/MAG hoeknaadlas
  • - MIG/MAG pijplas
  • - MIG/MAG plaatlas
  • - TIG hoeknaadlas
  • - TIG pijplas
  • - TIG plaatlas
De plaatlasser last stompe plaatverbindingen in alle lasposities op aluminium, staal of roestvast staal. Hij gebruikt hiervoor een laspost voor lassen met beklede elektrode, MIG/MAG en TIG. Hij volgt strikt de lasmethodebeschrijving.

De opleiding plaatlasser bestaat uit 6 modules:
  • - Beklede elektrode hoeknaadlas
  • - Beklede elektrode plaatlas
  • - MIG/MAG hoeknaadlas
  • - MIG/MAG plaatlas
  • - TIG hoeknaadlas
  • - TIG plaatlas

Certificaten Transport :

Ben je op zoek naar een leuke uitdaging in de automotive sector.
Heb je graag dat alles op wieltjes loopt?
Dan is de opleiding bandenmonteur zeker iets voor jou. En dit alles op je eigen tempo! De bandenmonteur monteert en demonteert wielen, banden en velgen en zorgt ook voor de wielbalancering en wielgeometrie.

De opleiding bandenmonteur bestaat uit 3 modules:
  • - Herstelling band
  • - Montage/demontage wiel/band
  • - Uitlijning voertuig
Heb je zin voor precisie, nauwkeurigheid en hou je van alles wat wielen heeft?
En je vindt koetswerkhersteller een boeiend beroep?

Dan is deze opleiding en alles volgens jouw tempo de geschikte uitdaging. In deze praktijkgerichte opleiding leer je de carrosseriedelen voorbereiden, een grondlaag en het aflaksysteem aanbrengen!

De carrosseriehersteller demonteert en monteert onderdelen, herstelt carrosserieschade, vervangt beschadigde carrosserieonderdelen en gebruikt hierbij de nodige apparatuur.

Hij leest elektronische systemen uit in functie van de schade, kijkt foutcodes na en schakelt bepaalde systemen uit.

Hij schermt het voertuig en aanpalende omgeving af en volgt constructeurs-, veiligheids-, en milieuvoorschriften.

De opleiding plaatwerker carrosserie bestaat uit 3 modules:
  • - Voorbereiding carrosseriewerken
  • - Demontage/montage carrosserie
  • - Plaatwerk carrosserie

Deze kunnen ook leiden tot volgend certificaat: Demonteur/monteur carrosserie
Gebeten door alles wat zich afspeelt in het wereldje van de fiets?
Racefiets, plooifiets, mountainbike, e-bike, kinderfiets,... het komt allemaal aan bod gedurende jouw persoonlijke leertraject.
Leer op je eigen tempo de kneepjes van het vak en dit in het kloppend hart van de wielerwereld: Oudenaarde.

De fietsmecanicien bouwt volgens constructeurvoorschriften fietsen op en stelt ze af.
Hij onderhoudt en voert herstellingen uit.
Hij vervangt hierbij onderdelen en bouwt toebehoren in of op.

De opleiding fietsmecanicien bestaat uit 2 modules:
  • - Onderhoud en herstelling fiets
  • - Opbouw en afstelling fiets

Deze opleiding kan gecombineerd worden met 13u training in de wielerschool.

Certificaten Elektriciteit :

Je zorgt voor alle elektrische voorzieningen: leidingen, stopcontacten, lichtschakelaars… Voor nieuwbouw, renovatie of herstelling… Of het nu om woningen, kantoorgebouwen of winkels gaat.
Dat we licht hebben in huis, onze gsm kunnen opladen of een dvd bekijken, kortom: dat de elektrische installatie ‘werkt’, hebben we te danken aan de residentieel elektrotechnisch installateur.

Je installeert alle elektrische nutsvoorzieningen in woningen: verdeelkasten, verlichting, verwarming, signalisatie, communicatie (videofonie, parlofonie, databekabeling) en voeding van apparaten.
Je zorgt voor grondstoffen en materieel. Je doet het nodige voorbereidende werk, zoals afbraak, uitzetten van leidingtracés, enz.
Je slijpt en kapt sleuven in muren en je plaatst kabelgoten, kabels en buizen.
Je plaatst zowel inbouw-, als opbouwmateriaal. Je trekt draad of kabel.
Je sluit de voorzieningen (bijvoorbeeld verwarmingsketels, kookfornuis) aan en zorgt voor de in gebruiksneming.
Je lost storingen op. Je doet je werkadministratie.
Soms leid je een ploeg.

Scroll naar boven